Aktiespararna

Elekta får både köp- och säljråd efter Q4-rapporten

Av Jessika Bouveng
1 mars 20242 min lästid
Elekta har rapporterat för det fjärde kvartalet och reaktionerna bland analytikerna är blandade. Efter en höjd rekommendation från Handelsbanken stiger aktien på börsen i den inledande handeln.

Under torsdagen kom Elekta med sin rapport för det fjärde kvartalet. Stålknivsbolaget ökade sitt rörelseresultat men bommade analytikernas förväntningar. Aktien inledde torsdagen på börsen avvaktande och stängde till slut ungefär 2% upp.

Under den inledande handeln på fredagen fortsätter aktien uppåt med nära 3%.

Efter rapporten har aktien fått ett antal nya rekommendationer och utfallen är splittrade.

Handelsbanken sätter köp

Handelsbanken skriver i sitt morgonbrev att trots den svaga orderingången är orderboken om 42 miljarder kronor stark och ger stöd till en fortsatt tillväxt. Vad som också talar för aktien enligt banken är ledningens avslappnande inställning kring oroligheter i omvärlden såsom turbulens i Kina och fraktproblem i Röda havet.

Handelsbanken väljer därför att höja sin kortsiktiga rekommendation till köp. Långsiktigt behåller banken sin rekommendation om Outperform och riktkursen fortsätter ligga kvar på 115 kronor.

Kepler mer tveksamma till Elekta

Analyshuset Kepler är av en annan åsikt som i en analys efter det tredje kvartalet bland annat påpekar att orderingången för bolaget har varit ett problem under en längre tid. Kepler har satt rekommendationen Behåll med en riktkurs på 80 kronor.

I övrigt får Elekta blandande reaktioner bland analytikerna. Barclays och SEB har efter rapporten sänkt riktkurserna till 66 (68) respektive 90 (93) kronor. SEB behåller däremot sitt köpråd och Barclays står kvar vid undervikt.

De amerikanska bankerna JP Morgan och Goldman Sachs väljer istället att höja sina riktkurser till 75 (70) och 81 (80) kronor. De båda bankerna upprepar rekomendationerna undervikt och sälj.

LÄS MER: Elektas justerade rörelseresultat lägre än väntat

LÄS MER: Aktierna som spararna bottenfiskar

Dela med dig