Aktiespararna

Svenskarna tror på stigande börs

Av Jessika Bouveng
9 april 20241 min lästid
Börsen ska fortsätta upp enligt svenskarna.
Svenskarna är mer optimistiska till börsutvecklingen än på länge. Det visar den amerikanska banken JP Morgans senaste mätning.

Mätningarna baseras på ett ”svenskt investerarindex” som stigit från 95 till 111 under det första kvartalet för 2024. Det är den näst högsta siffran de senaste tio åren.

”Bland de aktiva, de som äger aktier eller fonder, tror två av tre att aktiemarknaden kommer stiga de kommande sex månaderna. Generellt är männen mer optimistiska än kvinnorna och äldre mer än yngre”, skriver TT.

Enligt JP Morgan är de vanligaste skälen till den ljusnande bilden tron på fallande inflation, räntor och början på en bättre konjunktur.

Rapportperioden eldar på rallyt

På kort sikt tror en del strateger att den stundande rapportfloden i USA även kommer att ge mer kraft till börsrallyt.

Wolfe Research menar att storbolagen kommer att fortsätta visa på styrka och att vinsterna kommer in uppemot 5 % högre än estimaten. Detta enligt uppgifter från Barron´s som Omni Ekonomi tagit del av.

”Vi räknar med att det första kvartalets tendenser ger stöd åt aktiemarknaden att fortsätta klättra högre, säger chefsstrategen Chris Senyek om framtidsutsikterna.

LÄS MER: Aktierna med flest investerarestimat

LÄS MER: Danske: "Detta kommer ge stöd åt börsen"

Marknadsanalyser

Dela med dig