Sveriges BNP ökade mer än väntat - "tillväxten dock fortsatt trög"
Sveriges BNP ökade med 0,3% under tredje kvartalet, säsongrensat och jämfört med kvartalet innan, enligt SCB som förklarar att uppgången främst förklaras av lagerinvesteringar. Väntat enligt Bloomberg analytikerkonsensus var -0,1%.
Kalenderkorrigerat och jämfört med tredje kvartalet 2023 ökade BNP med 0,7%, mot väntade 0,3%.
"Sveriges BNP fortsatte att utvecklas något svagare än historiskt genomsnitt med små rörelser i flertalet av försörjningsbalansens komponenter. Utrikeshandeln med varor höll tillbaka utvecklingen medan ett positivt omslag inom lagerinvesteringarna bidrog till att hålla tillväxten över nollstrecket", säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna, i ett pressmeddelande.
Lagerinvesteringarna höjde BNP-utvecklingen med 0,6 procentenheter och uppbyggnad av industrins lager bidrog mest.
Den offentliga konsumtionen steg med 0,4%, medan hushållens konsumtion var nästintill oförändrad under kvartalet. Ökade utgifter för livsmedel och alkoholfria drycker motverkades av minskade utgifter för restauranger och logitjänster.
Hushållens reala disponibla inkomst ökade med 1,9% jämfört med tredje kvartalet 2023.
Exporten steg med 0,6% och importen ökade med 1,7%. Sammantaget sänkte exportnettot BNP med 0,5 procentenheter, drivet i huvudsak av ett svagt varunetto.
Antalet sysselsatta i ekonomin minskade med 0,2%.
Sätter press på Riksbanken
Storbankernas experter har under morgonen kommenterat BNP-siffrorna och menar att den svaga tillväxten innebär en press på Riksbanken att fortsätta sänka räntan.
"Dagens siffror bekräftar vår syn på en svag svensk ekonomi, och vi är övertygade om att Riksbanken kommer att fortsätta sänka styrräntan vid mötet i december. Ytterligare lättnader i penningpolitiken och en betydligt högre tillväxt av hushållens reala disponibla inkomster kommer att stödja en återhämtning som börjar nästa år", skriver Swedbank.
Nordea skriver att en upprevidering av BNP-siffrorna var väntad.
"Tillväxten är dock fortsatt trög och arbetslösheten hög, vilket sätter press på Riksbanken att sänka räntorna. Utsikterna för exporten är osäkra. Konsumtionen var en besvikelse under tredje kvartalet, men förutsättningarna för hushållens efterfrågan förbättras ändå tack vare lägre räntor. Den inhemska efterfrågan är avgörande för arbetsmarknaden, och vi förväntar oss därför att arbetsmarknaden kommer att återhämta sig under nästa år. Med andra ord är det värsta sannolikt bakom os", skriver banken i en kommentar.
Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.