Aktiespararna

Swedbank: Fortsatt övervikt i aktier - optimismen håller i sig

Av Jessika Bouveng
18 mars 20242 min lästid
Aktiemarknaden obrydd efter förändrad syn på Fed.
Swedbank fortsätter att ställa sig positiva till aktiemarknaden då banken ser kvarvarande optimism och starkt sentiment i marknaden.

I en uppdatering av Swedbanks investeringsstrategi skriver bankens investeringsstrateg Daniel Grythberg att marknadens syn på centralbankspolitiken kraftigt har förändrats och att den nu är i linje med centralbankernas kommunikation.

Tydligt stöd för optimism

Förändringarna har skapat volatilitet på räntemarknaden men gått aktiemarknaden obemärkt förbi.

“Vår slutsats är att den ekonomiska utvecklingen i nuläget utgör det tydligaste stödet till optimism men samtidigt också utgör den största risken för bakslag. Tro och hopp har till stor del drivit på marknaden i kombination med FOMO, ”Fear Of Missing Out”, i den rådande uppgången”, skriver Daniel Grythberg.

"Bakslagen lyser med sin frånvaro"

Banken kan också se att det är nya drivkrafter i spel då räntekänsliga tillväxtbolag fortsätter att dra börsen i ett klimat av försämrade ränteutsikter. Övervikten i aktier baseras på en förväntan att uppgången ska bredda sig till fler sektorer och segment.

“Vi anser att drömscenariot har mer att ge givet att bakslagen lyser med sin frånvaro. Potentiellt ligger en bredare ”risk-på” marknad framför oss men för stunden behåller vi vinterdäcken på trots att vårsolen värmer på dagarna. Vid en korrigering är vi beredda att gasa så det kan vara läge att boka tid för däckskifte”.

Marknader som banken väljer att fokusera sin övervikt på är USA och Sverige.

LÄS MER: Experten: Börsuppgången är mindre än du tror

LÄS MER: Marknaden fortsatt extremt girig - så påverkas börsen

Marknadsanalyser

Dela med dig