Aktiespararna

Swedbank halverar antalet förväntade räntesänkningar från Fed

Av Elin Hanspers
13 mars 20242 min lästid
Swedbank prognostiserar sig att Fed sänker räntan i juni följt av september och december.

Swedbank skriver i ett makrobrev att de nu tror att Fed kommer göra tre räntesänkningar i år. Den tidigare förväntningen låg på sex sänkningar.

Den först sänkningen väntas i juni och de två övriga i september och december.

"Den senaste tidens makroekonomiska utveckling och vår prognos för ekonomin framöver motiverar uppenbart inte några hastiga räntesänkningar. Det ger faktiskt Fed möjlighet att förbli tålmodig och röra sig gradvis i väntan på ytterligare information", skriver banken.

De menar att Fed kommer att sänka räntan för att de vill göra sin siktar mot en mindre restriktiv politik, inte för att ekonomin behöver en skjuts. Därför menar de att riskerna är att Fed dröjer än längre än vad Swedbanks prognos indikerar innan de börjar sänka räntan, eller att Fed sänker mindre än väntat.

Skruvar upp BNP-prognoserna

Swedbank justerar även sina BNP-prognoser. För 2024 väntas BNP växa med 2,5%. Den tidigare prognosen låg på 1,4%. För 2025 väntas ekonomin växa med 1,4%, från tidigare tidigare 1,5%.

"Dock är inte den senaste tidens ekonomiska styrka någon vägledning om att den kommer att fortsätta framöver, då en mer uttalad nedåtrend inte kan uteslutas. Trots allt skedde en recession inom 8-18 månader efter Feds senaste höjning under de tidigare fyra höjningscyklerna. Det har nu gått 8 månader sedan Feds senaste höjning i juli förra året. andra recessionsindikatorer har också blinkat rött under en lång tid såsom USA:s yieldkurva som har varit inverterad i nästan två år. Men det kanske är annorlunda den här gången?", skriver de.

I nästa vecka håller Federal Reserve penningpolitiskt möte med besked om räntan på onsdag, klockan 19.00. Dessutom presenteras då även prognoser om bland annat räntebanan och ekonomin.

LÄS MER: Stockholmsbörsen upp efter Jerome Powells ord

LÄS MER: Ekonomer varnar: Fed kan vänta för länge med sänkning och trigga recession


Dela med dig