Aktiespararna

Thedéen: På väg in i en ny fas

Av Elin Hanspers
20 maj 20242 min lästid
Riksbankschefen Erik Thedéen.
I ett tal på måndagen säger riksbankschefen Erik Thedéen att han ser fortsatta orosmoln, men att det ser ljusare ut från ett inflationsperspektiv.

I sitt tal pratar riksbankschefen om de senaste årens inflationsuppgång och de bakomliggande orsakerna, såsom en rad globala utbudsstörningar och ett stort uppdämt konsumtionsbehov hos hushållen efter covid som påverkade företagens prissättning.

”De senaste åren har varit tuffa och turbulenta och hushållen har pressats av en hög inflation och stigande räntor. Det finns fortsatt orosmoln men från ett inflationsperspektiv ser det betydligt ljusare ut. Inflationsmålspolitiken har för första gången på allvar prövats på uppsidan och – som det ser ut – klarat en stor uppgång i inflationen, säger han i talet och fortsätter:

”Vi är på väg in i en ny fas för penningpolitiken och för den svenska ekonomin när inflationen nu är tillbaka nära målet vilket bland annat möjliggör reallöneökningar.”

"Inflationen är inte död"

I maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången på över åtta år- med 0,25 procentenheter till 3,75%. Inflationen närmar sig också Riksbankens tvåprocentsmål och Riksbanken har indikerat ytterligare två sänkningar i år, men många tror att det kan komma desto fler sänkningar under året.

Erik Thedéen säger också i sitt tal att det nu finns tecken på att prissättningen normaliseras och att prisökningarna i producentledet minskat, men att det kan finnas en lägre tröskel än tidigare för att höja priserna och att det är viktigt att följa indikatorerna.

”Vi vet nu att inflationen inte alls ’är död’, som det ibland tillspetsat uttrycktes när inflationen under en lång period låg under centralbankernas inflationsmål”, säger han.

Han menar att den svenska ekonomin hittills har visar en oväntat god motståndskraft, även om räntekänsliga delar av den svenska ekonomin påverkats av räntehöjningarna. Han pekar på den höga efterfrågan på arbetskraft som en viktig faktor i motståndskraften.

”Det kan bero på att företagen inte har förväntat sig någon djup eller långvarig nedgång i konjunkturen och på att reallönerna har utvecklats svagt”, säger han.

LÄS MER: Prognosen: Inflation på 1%

LÄS MER: "Inflationssiffrorna en viktig pusselbit för Riksbanken"

Dela med dig