Aktiespararna

Turister kan sätta prispress på den svenska sommaren

Av Jessika Bouveng
27 maj 20242 min lästid
Strandvägen Stockholm.Foto: TT
Fler utländska turister till Sverige i sommar kan skapa både jobb och ha en positivt effekt på BNP - men det kan samtidigt göra sommaren dyr för svenskar som semestrar hemma.

Den svaga kronan kan göra Sverige till ett billigt och populärt resmål i sommar för utländska turister. Fler turister är positivt för den svenska tillväxten då det både skapar jobb och trycker upp turistnettot vilket i sin tur har en positivt effekt på BNP.

Ett ökat inflöde av köpstarka utländska besökare har dock sina nackdelar. Ökat tryck på besöksnäringen kan också trissa upp priser på hotell, restauranger och underhållning vilket kan göra semestern för de svenskar som väljer att stanna hemma dyrare.

"Tuffare för svenska hushåll"

”Det kan ju bli högre pristryck på hotellen i Sverige än vad det annars skulle vara, framförallt i storstäderna. En sådan effekt kan finnas där. Och det kommer i så fall att synas i inflationen och det kan göra det lite tuffare för svenska hushåll att semestra hemma”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till TT.

Han tillägger samtdigt att han inte vill överdriva den effekten.

Den världsberömda artisten Taylor Swift besökte nyligen Sverige och det skapades redan då frågetecken kring hur hennes närvaro i Sverige kunde påverka inflationen.

– Det kan bli någon enstaka tiondel på inflationen, säger Torbjörn Isaksson.

Sett över tio års sikt har kronan försvagats ordentligt mot de flesta världsvalutor. Tyskar och fransmän har via euron fått nästan 30% mer köpkraft i Sverige sedan maj 2014.

LÄS MER: SHB: Då stärks den svenska kronan

LÄS MER: Allt fler svenskar får kämpa med privatekonomin

Dela med dig