Aktiespararna

Vice riksbankschefen: Räntetoppen är nådd

Av Elin Hanspers
11 januari 20242 min lästid
Vice riksbankschef Per Jansson.
Vice riksbankschef Per Jansson säger i ett tal under torsdagen att det är tydligt att inflationstrycket nu verkligen avtar och att han blivit allt mer övertygad om att räntetoppen är nådd.

Per Jansson pekar på att inflationen har fortsatt att sjunka sedan november samtidigt som svensk ekonomi mattats av ungefär på det sätt Riksbanken sett framför sig.

”Inflationsutvecklingen ser fortsatt bra ut och den senaste tidens utfall i Sverige och omvärlden stärker min bild av att inflationstrycket verkligen är på väg ner. Det är mycket välkommet och viktigt så att svenska folket kan få köpkraften tillbaka”, säger han när han talar om det ekonomiska läget hos Swedbank i Stockholm

Dock pekar han på en del frågetecken kring inflationsdynamiken såsom att företagen ändrade sitt prissättningsbeteende när inflationen var som högst.

”Många företag har under den här perioden fört över kostnadsökningar till konsumentpriserna i större utsträckning än tidigare. Det är viktigt att den här typen av ”passa-på-beteende” inte lever kvar om nya kostnadschocker uppstår”, säger han.

Riksbanken har sitt nästa penningpolitiska möte den 31 januari.

”Jag sa vid novembermötet att det är tydligt att inflationstrycket nu verkligen avtar. Den senaste tidens utveckling tycker jag befäster den bilden. Därmed stärks även mitt tidigare konstaterande att räntetoppen verkar vara nådd. Men framtiden är alltid osäker.”, säger Jansson.

LÄS MER: Nya prognosen: Så låg är styrräntan i slutet på året

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig