Aktiespararna

Uppdragsanalys
Detta är en betald analys från Analysguiden på uppdrag av Beijer Alma

Beijer Alma: Preview Q1 2024

Av Analysguiden
16 april 20243 min lästid
Inför Q1-rapporten räknar Analysguiden med en lägre omsättning, drivet av konjunkturen och avyttringen av Lesjöfors tyska dotterbolag. Nytt förvärv från Beijer Tech kommer att väga upp detta delvis under året. Analysguiden anser fortsatt aktien vara intressant.

Avyttring väntas bidra till en lägre omsättning

I rapporten för det fjärde kvartalet tog bolaget upp att kommande år blir en avvägning mellan tillväxt och lönsamhet givet konjunkturen. Förutom det har Lesjöfors i slutet av föregående år även avyttrat sitt tyska dotterbolag Stump & Schüle efter en strategisk översyn. Dotterbolaget, med verksamhet i Tyskland och Slovakien, hade en årlig omsättning på cirka 200 mkr och 140 anställda. Sammanlagt gör det att vi räknar med en lägre omsättning och ett fokus på att behålla, men helst öka, marginalerna under 2024. Vi räknar också med att bolaget kommer att addera mindre, men mer nischade tilläggsförvärv under året.

Inför bolagets rapport för det första kvartalet tror på en netto-omsättning om 1 650 mkr, fördelat på 1 075 mkr för Lesjöfors och 575 mkr för Beijer Tech. Den lägre omsättning jämfört med det första kvartalet föregående år är drivet av avyttringen inom Lesjöfors, vilket gör att nettoeffekten från valuta och organisk tillväxt förväntas bli negativ. Dock skissar vi på en mindre tillväxt från förvärv, baserat på förvärvet inom Beijer Tech som gjordes i slutet av februari i år.

Mot bakgrund av det räknar vi med ett rörelseresultat om 210 mkr, fördelat på 153 mkr för Lesjöfors, 62 mkr för Beijer Tech och -5 mkr för moderbolaget. Totalt leder det till en rörelsemarginal om 12,7%. Vi räknar fortsatt med att orderingången kommer att vara god.

Beijer Tech förvärvar finska AVS Power Oy

Den 29 februari ingick Beijer Tech avtal om att förvärva 100% av aktierna i finska AVS Power Oy (AVS), som är en ledande teknikgrossist och tillverkare av pneumatik, industriventiler och kompressorer med ett globalt nätverk av högkvalitativa leverantörer. AVS omsätter cirka 100 mkr på årsbasis med god lönsamhet och har cirka 30 anställda. Förvärvet blir ett bra komplement till befintliga PA ventiler och ökar expansionen av divisionens ventilerbjudande på den finska marknaden. Förvärvet väntas slutföras under det första kvartalet i år.

Aktien är fortsatt intressant ut

Sedan den senaste kvartalsrapporten den 15 februari har aktien stigit med cirka 8%. Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) är under samma period upp 5,4%. Baserat på våra prognoser, som inkluderar det senaste förvärvet, handlas bolaget nu till en ev/ebit om 14,9 för innevarande år och 13,7 för 2025. Det är klart lägre än bolagets historiska värdering och även lägre än motsvarande peers.

Q1-rapporten släpps fredag den 26 april. Samma dag kommer ledningen även att hålla en webbsänd presentation av kvartals-rapporten som går att följa från klockan 10:00 på följande länk:

https://ir.financialhearings.com/beijer-alma-q1-report-2024/register

Dela med dig

Nyckeltal

TickerBEIA B
Antal aktier53 735 400
P/s-tal1,91
P/e-tal25,38
Omsättning/aktie114,2
Vinst/aktie8,61
BörslistaMid Cap
SektorIndustrials
P/eget kapital3,38
Eget kapital/aktie64,57
Utdelning/aktie3,85
Direktavkastning1,76

Nyheter och analyser relaterade till Beijer Alma

Totalt tre köpråd denna vecka från tidningen

Uppdragsanalys

Beijer Alma överträffade Analysguidens förväntningar med en tillväxt som både var organisk och förvärvsdriven. Vi höjer motiverat värde till 228 kronor.

Uppdragsanalys

2024-02-20: Aktien handla under sitt historiska genomsnitt. Motiverat värde på 222 kronor upprepas.