Coor: Kraftig rapportreaktion skapar långsiktig potential
Omsättning över förväntan men fortsatt vinstpress
Omsättningen för det tredje kvartalet kom in på 3 016 mkr (2 766). Det motsvarar en tillväxt på 9%, vilket var klart över Analysguidens förväntningar på 2 829 mkr. Utvecklingen tillskrivs främst förvärv, valutamedvind samt bra fart på den norska marknaden. Det justerade ebita-resultatet kom in på 126 mkr, vilket var helt i linje med våra prognoser. Dessvärre kom marginalen in något svagare på 4,2% (4,4). Som väntat var svenska marknaden skurken i dramat. Där faller marginalen till 7,7% (8,4), vilket var lägre än våra prognoser på 8%. Den svagare marginalen förklaras av fackligt godkänd låglönesatsning, slopade subventioner för unga anställda och förlorade synergier efter förlusten av kontraktet med Ericsson. Framgent bedöms marknadsutsikterna goda främst på grund av flera mindre och mellanstora kontrakt. Kassagenereringen på 93% sedan årsskiftet överstiger målsättningen och har bidragit till att förbättra skuldsättningen. Allt sammantaget var rapporten något bättre än våra förväntningar.
Åtgärdsprogram för att lyfta lönsamheten
Lönsamheten har under ett par kvartal varit svag. Det är främst en effekt av stigande räntor, många nya kontrakt med lägre initial lönsamhet och förlust av mogna lönsammare kontrakt. Lönsamhet är högt prioriterad och för att öka takten aviserade Coor ett åtgärdsprogram med syfte att effektivisera verksamheten och lyfta lönsamheten mot bolagets finansiella mål om en justerad ebita-marginal på 5,5%. Genom en utökad kostnadskontroll, nedbemanningar och effektiviseringar av processer avser bolaget att realisera stordriftsfördelar och synergier. Fullt implementerat beräknas åtgärdsprogrammet ge en årseffekt på ~100 mkr, med initiala kostnader på ~40 mkr. Merparten av kostnaderna kommer att inkluderas i Q4 då nedbemanningar verkställs. Tidigare har liknande arbete utförts på den danska marknaden och på koncernnivå förväntas åtgärderna få full effekt under 2024.
Historiskt låg värdering för stabil verksamhet
Marknadens dom på rapporten var hård och som lägst handlades aktien runt 35,5 kronor, motsvarande en nedgång över 20%. Bortsett från att Q4-2023 kommer belastas av kostnader från åtgärdsprogrammet bedömer Analysguiden att jämförelsetalen kommer bli lättare framöver. Ett köp på kurs 36 kronor ger ett stabilt bolag som handlas på ett framåtblickande p/e-tal under 9x jämfört med våra prognoser för 2024. Det är rekordlågt ur ett historiskt perspektiv. Det är dessutom ett bolag vars vinst förväntas växa norr om 10% CAGR för nästkommande fem års period. Inte nog med det. Balansräkningen som, kombinerat med lönsamheten, för högsta prioritet rymmer en uthållig generös utdelning där direktavkastningen emellertid är tvåsiffrig. Då har vi dessutom tagit höjd för sänkt utdelning. Efter rapporten justeras vårt motiverade värde till 50 kronor (55) och vi anser att aktien passar i en diversifierad långsiktig portfölj.