Aktiespararna

Aktier för långsiktiga – så lägger du portföljgrunden

9 december 20196 min lästid
Aktier för långsiktiga.
Här listas tio intressanta aktier att lägga i byrålådan och bara låta växa i lugn och ro. "Kontinuerliga investeringar i en diversifierad aktieportfölj med flera kvalitetsbolag av olika slag ger dig stora möjligheter till en lyckad sparresa, säger Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.

I snitt brukar börsen ge en positiv avkastning om 8 procent per år.

Med hjälp av ”Ränta-på-ränta-effekten”, att återinvestera sina utdelningar som bolagen bjuder på i nya aktier, går det att skapa ytterst fina värden i sin aktieportfölj sett ur ett längre perspektiv.

För att skapa bästa möjliga förutsättningar att låta pengarna förränta sig och öka i värde över tid är det smart att investera brett i ett antal bolag som är verksamma inom olika branscher och som har en stabil intjäning och en affärsidé som kan stå sig oavsett hur läget i världsekonomin ser ut just för stunden.

För att bjuda på inspiration passande till processen att sakta men säkert börja bygga en långsiktig aktieportfölj nämns tio tänkbara innehavskandidater här nedan.

- Den gemensamma nämnaren för dessa bolag är såväl en skicklig ledning samt en väldigt god historik när det kommer till att skapa aktieägarvärden. Visst, värderingen är på sina håll aningen ansträngd men så brukar det se ut i dessa bolag. Kvalitet kostar, konstaterar Carl-Henrik.

Investor

Finansfamiljen Wallenbergs investmentbolag är en utmärkt bas i alla sparportföljer. Investor är storägare i flera svenska storbolag inom olika nischer, bland dem Atlas Copco och ABB, och ger på så sätt en bred exponering mot Stockholmsbörsen. Sedan finns även ett intressant affärsben med onoterade verksamheter i Patricia Industries som det går att få exponering mot.

LÄS OCKSÅ: Investors vd Johan Forssell i intervju med Aktiespararen: Innovation som säkrar utdelning

Industrivärden

Klassiska investmentbolaget, som styrs av Fredrik Lundberg sedan ett antal år tillbaka, äger stora poster i ett antal svenska industribolag så som Volvo, Sandvik och Skanska och är erkänt skickligt på att skapa värden över tid. I portföljen ingår även andra typer av aktier i Essity, SCA och Handelsbanken.

Exempel på andra investmentbolag, beroende på vilken inriktning som önskas, som går att ha i en långsiktig portfölj: Lundbergföretagen, Latour, Svolder och Kinnevik.

MISSA INTE: Industrivärdens vd Helena Stjernholm om utmaningar: "Handlar om förtroende"

Ica Gruppen

Mat, dagligvaror och apoteksvaror kommer alltid att behöva konsumeras – oavsett hur både Sverige och omvärlden mår just där och då. Ica har en ocyklisk verksamhet, stabil intjäning och ett starkt varumärke som nästan alla svenskar kan relatera till. Gynnas dessutom av det låga ränteläget då aktiens höga utdelning ger en helt annan avkastning än bankkontot. Arbetar, precis som skickliga sektorkollegan Axfood, på att steget mot mer handel på nätet.


Atlas Copco

Verkstadsjätten står på flera olika ben och har haft en förmåga att klara av och även växa i tristare tider på grund av sin stora innovationsförmåga. En välskött, decentraliserad industriklassiker med vinnarkultur som vill bli segrare i den nya digitaliseringseran. Knoppade av gruv- och bergbrytningsverksamheten Epiroc i ett eget bolag för ett drygt år sedan, men är nu tillbaka som Stockholmsbörsens största pjäs.


Tele2

En teleoperatör som förändrats sedan samgåendet med bredbandsbolaget Com Hem. Har en stor kundbas, en tjänst som kommer att nyttjas även när ekonomin vänder ned och rör sig snabbt när världen förändras. Har lämnat flera tuffare marknader och lagt om sitt fokus. Aktien har en god direktavkastning, förväntad utdelning ställd mot aktiekursen, och bolaget har blivit bra på att leverera fina siffror. Kan ta nya kliv med hjälp av bland annat utrullningen av 5G.

Fredrik Lundberg är ordförande i Industrivärden som är storägare i Essity.

Essity

Hygienbolaget, som delades ut av SCA 2017, har en bred flora av produkter och starka ställningar på många marknader världen över. Såväl mogna som sådana som inte kommit lika långt men som kan ha stor tillväxtpotential. Produkterna är eftertraktade oavsett väder och Essity har höga ambitioner gällande att vara ett hållbart bolag. Arbetar även effektivt med besparingar och att få ut mer av det jobb som läggs ned.

LÄSTIPS: Essitys vd Magnus Groth om hälsokuren: Fixa eller försvinn

Holmen

Fredrik Lundbergs skogsbolag är ett av flera av just den karaktären som ligger helt rätt i tiden. Skogens kretslopp lägger grunden för en hållbarare miljö och kvalitetsbolaget är med och bidrar med material som gör flera olika viktiga produkter miljövänliga och väl fungerande. Har en stark ledning, företagskultur och är bra på att skapa aktieägarvärde.

Swedish Match

Visserligen ifrågasatt på grund av hållbarhetsaspekter, men det är ofrånkomligt att Swedish Match är ett aktieägarvänligt bolag. Bjuder inte sällan på extrautdelningar och aktieåterköp som kan elda på kursen. Swedish Match har flera starka varumärken och tobaksfria snuset Zyn skapar helt nya möjligheter. Snusar gör folk dessutom i mindre roliga perioder.

Nibe

Värmetekniksbolaget från Markaryd i Småland har utvecklats som en raket sedan börsnoteringen 1997. Det har gjorts genom hårt gnetande i sann småländsk anda och affären har utvecklats genom både förvärv och organisk tillväxt. Klarade av globala finanskrisen 2008 med bravur. Har en engagerad ledning med stort kunnande och eget aktieägande och drar fördel av omställningen mot mer förnybar energi. Det kan, trots aktiens rätt höga värdering med efterföljande förväntningar, göra bolaget till ett nyttigt bidrag i portföljen.

LÄS MER: Nibes vd Gerteric Lindquist om framgångssagan: "Smålänningar är finurliga"

Assa Abloy

Låsjätten har gjort sig känd som en förvärvsmaskin och har haft en förmåga att anpassa sin affär efter rådande omständigheter. Får jättemöjligheter genom digitalisering och har kommit långt på vägen i att erbjuda kvalitativa låslösningar av kvalitet på den digitala sidan. Finns även andra delar, inte minst lösningar för entréer, utöver det typiska låset till en bostad att räkna in i kalkylen. Ett spännande alternativ för småsparare.

Aktietips

Dela med dig