Aktiespararna

"Bostadsmarknaden har diskonterat ett helt pärlband av räntesänkningar"

Av Elin Hanspers
5 juli 20243 min lästid
Såväl villapriserna som priserna på bostadsrätter steg i juni. Samtidigt kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling att utrymmet för besvikelser i form av uteblivna räntesänkningar är begränsat då marknaden diskonterat flertalet sänkningar.

Enligt Svensk Mäklarstatistik steg priserna på bostadsrätter med 0,2% medan villapriserna steg med 0,7% i juni.

”Med halva året bakom oss har marknaden blivit mer stabil för både köpare och säljare. Priserna stiger långsamt och fler affärer kommer till snabbare avslut. Nu återstår att se om marknaden i höst klarar att absorbera ett fortsatt stort utbud. Kommande räntesänkningar och stabilitet talar nog för det”, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

Vad gäller borättspriserna konstateras störst ökning i Storgöteborg, där priserna ökat med 1,6%. I Stormalmö och i centrala Stockholm steg priserna med knappt 1% medan de i centrala Göteborg, Storstockholm och i centrala Malmö låg i stort sett stilla.

Jämför man första och andra kvartalet har priserna stigit med drygt 5% i Storgöteborg och över 3% i övriga storstadsområden och riket.

Vad gäller villapriserna låg ökningen i Stormalmö på drygt 1%. I Storstockholm låg ökningen något under 1% medan priserna i stort sett var oförändrade i Storgöteborg.

Störst prisökning från första till andra kvartalet stod Stormalmö för, med över 4%, följt av Storstockholm med 3% och Storgöteborg med 2%.

Bostadsmarknaden har diskonterat räntesänkningar

Erik Olsson Fastighetsförmedling kommenterar också bostadspriserna och noterar att räntan är den viktigaste faktorn för utvecklingen på bostadsmarknaden.

”Bostadsmarknadens stabilitet och styrka bygger på en övertygelse om att räntorna går ner. Utrymmet för besvikelser i form av uteblivna räntesänkningar är begränsat eftersom Erik Olsson Bostadsindex visar att bostadsmarknaden har diskonterat ett helt pärlband av räntesänkningar”, skriver de.

Att Riksbanken vid sitt senaste penningpolitiska besked pratade om en tredje sänkning senare i år förbättrar också humöret på bostadsmarknaden, menar de.

”Vid uppdateringen av Erik Olsson Bostadsindex pratade vi om risken att bostadsmarknaden tar ut segern i förskott genom att marknadspsykologin, som stärker marknaden så att det stora utbudet matchas av efterfrågan, bygger på att räntorna fortsätter ner. I det perspektivet är det intressant att både konjunkturinstitut och regering marknadsför en mjuklandning av ekonomin på ett sätt som stärker tron”, skriver de.

Erik Olsson pekar också på vikten av att kronan faktiskt har stärkts sedan Riksbanken sänkte räntan, då en svag krona hade varit ett hot mot de räntesänkningar som bostadsmarknaden redan har diskonterat.

”Med starkare krona och en mindre nervös Riksbank ökar chansen att vi får vår mjuklandning där inflation och räntor sjunker ungefär som bostadsmarknaden räknar med. Det ökar efterfrågan på ett sätt som stabiliserar bostadsmarknaden när utbudet ökar kraftigt efter sommaren”, skriver de.

Erik Olsson Fastighetsförmedling räknar fortsatt med att den ökade efterfrågan främst visar sig i form av att det säljs många bostäder snarare än att priserna stiger särskilt mycket, då bostadspriserna, sett till räntenivån, ses som jämförelsevis höga.

LÄS MER: SBAB: Bostadspriserna steg i juni - sjätte månaden på raken

LÄS MER: Här steg huspriserna tvåsiffrigt

Dela med dig