Aktiespararna

Balder är Carnegies favorit bland fastighetsaktier

Av Jessika Bouveng
8 mars 20243 min lästid
Carnegie tror på Balder bland fastighetsaktierna.
Carnegie sätter köp på fastighetsaktien Balder med en riktkurs på 80 kronor. Banken beskriver fastighetsbolaget som en vinnare i den pressade branschen.

Sedan en tid tillbaka har den svenska fastighetsbranschen fått ta några hårda smällar tack vare uppgångar i både inflation och räntor. Men även i tuffa tider finns de vinnare och förlorare. En av de relativa vinnarna under den tuffa perioden anses vara det Erik Selin ägda bolaget Balder - i alla fall om man frågar Carnegie som sätter köp på aktien.

Vad Carnegie anser vara tilltalande med aktien är bland annat att bolaget har en diversifierad fastighetsportfölj samt att Balders finansiella situation är relativt bra om man jämför med andra bolag i branschen.

“Bolagets finansiering är fördelad nästan 50/50 mellan banklån och obligationer. Samtidigt uppgick kreditbindningen vid årsskiftet till 5,4 år – klart längre än hos konkurrenterna. Dessutom var 74 procent av lånen säkrade med ränteswappar och fasträntelån”, skriver Carnegie.

Utdelningspolicy positiv

Balder har en policy om att inte betala ut någon utdelning och det skriver Carnegie är en fördel i svårare tider då ett större fokus kan läggas på att amortera skuldsättningen.

“Framåt är vår syn att investerarnas fokus i hög grad kommer att ligga på fastighetsbolagens kassaflöde. Intressantast är bolagen som kan uppvisa ett bra kassaflöde i förhållande till substansvärdet – och där kvalar Balder in”, skriver banken vidare.

Carnegie sätter en riktkurs på 80 kronor. Under torsdagen stängde kursen på dryga 68 kronor.

Aktiespararnas Småbolagsportfölj tar in Balder

Carnegie är inte ensamma om att ha ett öga för Balder. I februari valde Aktiespararna att plocka in aktien i Småbolagsportföljen. Balder är den första fastighetsexponeringen för portföljen på flera månader. Beslutet motiveras bland annat av svängrum i balansräkningen, bra tillgång till kapitalmarknaden samt möjligheter att köpa fastigheter på låga nivåer när andra tvingas sälja.

Kepler: Balder är ett fynd

Balder rapporterade i början av februari för det fjärde kvartalet och analyshuset Kepler Cheuvreux valde efter rapport att höja riktkursen från 80 kronor till 87 kronor. Enligt en kommentar på analyshusets sajt Aktiellt anser man att helårsprognosen om ett oförändrat förvaltningsresultat 2024 är alldeles för försiktig och man räknar istället med att resultatet ökar med 6% under året.

"Bolaget har extremt stabila intäkter med endast 4 procent av hyreskontrakten som förfaller under 2024. 74 procent av finansieringsportföljen är säkrad med lång löptid och på attraktiva nivåer. Mot bakgrund av detta ser nuvarande 2024 års P/FFO på 12 (23 procent rabatt mot sektorn) ut som ett fynd. I linje med vinstrevideringarna höjer vi vår riktkurs från 80 till 87 kronor", skriver Kepler.

LÄS MER: Korta portföljen handlas till p/e 9,2 – vi ser god potential

LÄS MER: Nytt börsrekord väntas efter Jerome Powells ord

BalderAktietipsMedia och analyshus

Dela med dig