Aktiespararna

Chefsjuristen efter Academedia-turerna: Be småspararna om ursäkt

Av Eric Emanuelsson
19 februari 20243 min lästid
Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton (till höger i bild) säger att det får inte bli sån här cirkus när två stora aktörer ska göra affärer. Till vänster i bild: Mellby Gårds vd Johan Andersson och fastighetsmiljardären Roger Akelius.
Aktiespararnas chefsjurist tycker att både Mellby Gårds vd Johan Andersson och Roger Akelius ska be om ursäkt till småspararna, efter alla turer kring Academedia och kursfallet. "Alla de småsparare som sålde i panik har all rätt att känna sig förbannade", säger han. Även Aktiespararnas vd riktar kritik mot hur affären har skötts.

Först kom nyheten att Roger Akelius skulle köpa hela Mellby Gårds post i Academedia.

Sedan sa han att han ville slopa utdelningen och höga vinster och i stället låta pengarna gå till att förbättra läroupplevelsen - något som fick aktien att dyka cirka 9% på en vecka.

I söndagskväll kom senare beskedet att Mellby Gård drar tillbaka försäljningen av sina aktier och står kvar som huvudägare i utbildningsbolaget.

Aktiespararnas chefsjurist kritisk

Aktien studsar upp nästan 3% på beskedet under måndagsmorgonen.

"Det får inte bli sån här cirkus när två stycken aktörer som har både erfarenhet, kunskap och stora resurser ska göra affärer", säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

Efter beskedet om att affären inte blev av, svarade Roger Akelius i ett mejl till Dagens Industri att det kändes "härligt. Mindre arbete för mig."

"Det är lätt för Akelius att säga så när han har miljarder att spela med och går torrskodd ur den här affären. Jag tror inte att småspararna som sålde i panik känner samma sak," säger Sverre Linton.

Mellby Gård och Roger Akelius borde be om ursäkt

Men något juridiskt finns det inte att göra för de aktieägare som sålde aktien efter kursfallet och Roger Akelius uttalande - bara för att se affären dras tillbaka några dagar senare.

"Nej, det har jag svårt att se. Men man har däremot all rätt att vara förbannad. Det vore bra med en ursäkt från båda de här parterna som orsakat kaoset", säger Sverre Linton.

Även Aktiespararnas vd Joacim Olsson har riktat kritik mot hur affären skötts.

"Det känns som att det var två herrar som kom överens över en middag snarare än att det gjordes en noggrann försäljningsprocess, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter:

"Det är alldeles uppenbart att det här inte har hanterats på ett bra sätt. Annars hade man inte behövt riva upp överenskommelsen. Det är väldigt olyckligt för de aktieägare som sålde i panik utifrån informationen som kom inledningsvis.


Aktiespararnas vd också kritisk

Joacim Olson anser att Mellby Gård borde ha ta tagit reda på mer information om vad Roger Akelius hade för avsikter med Academedia efter köpet.

"Både Mellby gård och Akelius borde ha gått in det här med mer noggrannhet och tydlighet. Jag är inte alls säker på att det hade blivit någon affär om Mellby gård hade förstått vad Akelius hade för avsikter", säger han till DN.

LÄS MER: Akelius slår tillbaka: Många lärare var nöjda

LÄS MER: Ändrar sig - säljer inte Academedia till Akelius

Dela med dig