Aktiespararna

Danske tror fortsatt på europeiska aktier - turbulensen kortvarig

Av Jessika Bouveng
24 juni 20242 min lästid
Trots en hel del turbulens på marknaden behåller Danske Bank sin övervikt i europeiska aktier. Det skriver bankens seniora strateg Maria Landeborn i bankens veckobrev.

Förra veckan innebar en uppgång på 0,9% för europeiska aktier efter att ha sett en hel del kursnedgångar i och med det franska nyvalet. Under fredagen stack dock kurserna nedåt igen efter att inköpschefsindex för både den europeiska industrin och tjänstesektorn kom in svagare än väntat.

”De senaste månaderna har framför allt inköpschefsindex för industrin i Europa varit ett glädjeämne, men under juni tycks recessionen ha blivit djupare igen och både orderingång och huvudindex föll tillbaka. Något som var positivt var dock att prisindex sjönk vilket pekar i riktning mot fortsatt lägre inflation”, skriver Maria Landeborn.

Tror fortsatt på europeiska aktier

Nyligen höjde Danske europeiska aktier till övervikt. Trots en del politisk tumult så ser banken goda skäl att fortsätta tro på en starkare utveckling.

”Den politiska turbulensen väntas bli kortlivad, och i stället bedöms en fortsatt återhämtning i ekonomin kombinerat med en starkare vinstutveckling i bolagen ge stöd åt aktiemarknaden. Europeiska bolagsvinster har sjunkit fyra kvartal i rad, men från och nu väntas vinstrecessionen vara över och estimaten pekar på att vinsterna ökade under andra kvartalet”, skriver strategen.

Maria Landerborn tillägger att den europeiska aktiemarknaden är attraktivt värderad om man ser till historiken och jämför med den amerikanska aktiemarknaden.

Framöver ser även banken mer potential i globala aktier än i obligationer och behåller därför övervikten i just globala aktier.

Två sänkningar från Riksbanken

Slutligen siar Danske om kommande räntebesked. På torsdag kommer Riksbanken med sitt nästa räntebesked och Danske, precis som övriga banker, tror att Riksbanken kommer att lämna styrräntan oförändrad. Istället tror man att nästa räntebesked kommer i september och i december.

LÄS MER: Räntesänkning kan dröja till september

LÄS MER: Finansdepartementet: Kampen mot inflationen är vunnen

Marknadsanalyser

Dela med dig