Aktiespararna

Handelsbanken: Finns uppsida i fastighetsaktier

Av Jessika Bouveng
12 mars 20242 min lästid
Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. .
I Handelsbankens senaste fastighetsrapport skriver banken att det nu våras för bostadspriserna, att räntesänkningar kommer till sommaren och att svenska fastighetsaktier är fortsatt volatila.

Centralbanker har under den senaste tiden börjat kommunicera att en mjuklandning är i sikte och att det snart är läge att börja sänka räntorna - något börsen jublat för.

Handelsbanken spår i sin senaste fastighetsrapport att den svenska Riksbanken inleder räntesänkningar i juni för att sedan följa upp med två ytterligare sänkningar i år under september och december.

”Under 2025 ser vi att Riksbanken ökar räntesänkningstakten samtidigt som konjunkturen stärks och arbetsmarknaden förbättras. I slutet av 2025 bedömer vi att styrräntan nått 2,25% och Riksbanken sänkt klart”, säger Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.

Då stiger bopriserna

Vad gäller bostadspriserna tror Handelsbanken att de börjar stiga igen framåt sommaren med en ökning på i genomsnitt 0,5% i år och närmare 3% nästa år. Banken tror även att bostadsbyggandet kommer att återhämta sig.

Tittar man på boräntorna tror banken att såväl rörliga räntor som bundna kommer ha sjunkit omkring 3,5% i början av 2026.

”Allt hänger på att ekonomin mjuklandar, inflationen kommer ner och Riksbanken inleder räntesänkningar. Kan det gå? Ja, vi tror det”, säger Christina Nyman.

Finns uppsida i fastighetsaktier

För fastighetsaktier anser Handelsbanken att riktningen är svårbedömd. Beroende på hur konjunkturen ter sig och vilka effekter det får på fastighetsbolagen så ser banken både risker och möjligheter. Överlag är fastighetsaktier fortsatt volatila.

God uppsida går dock att hitta i bolag som är välskötta med aktier som handlas till rimliga värderingar

"Vi är, efter årets aktieprisfall, mer positiva än vad vi var i december i fjol", skriver banken och uppger att de nu är något överviktade mot de positiva rekommendationerna "Köp" och "Outperform".

LÄS MER: Handelsbanken: Här tror vi på stigande vinster

LÄS MER: Storbankerna: Så mycket sjunker inflationen

Dela med dig