Aktiespararna

Kapitalförvaltaren om nedkylda aktien: "Verkar ha fått luft under vingarna"

Av Jessika Bouveng
11 april 20242 min lästid
Patrik Larsson, kapitalförvaltare på Swedbank, om H&M och Electrolux.
Vad händer på börsen? Patrik Larsson, kapitalförvaltare på Swedbank, går igenom marknadsläget och lyfter några aktier han finner extra intressanta just nu.

Tidigare i veckan presenterade Swedbank en uppdatering av sin investeringsstrategi där man bland annat meddelade att man nu är mer optimistiska till aktiemarknaden. Anledningen till detta är bland annat att banken ser fortsatt styrka i den amerikanska ekonomin, dessutom ser man en del ”gröna skott” även i Europa.

Gårdagen bjöd på högre inflationssiffror i USA än väntat och förhoppningar om räntesänkningar i närtid dämpades. Som konsekvens föll amerikanska börser under gårdagen.

Patrik Larsson skriver på börssajten Aktiellt att en räntesänkning kan sprida glädje till aktiemarknaden, ”men när det gäller vinstutvecklingen för företagen så är tillväxten i ekonomierna viktigare”.

H&M och Electrolux intressanta

Tittar man på specifika aktier har förvaltaren extra span på H&M.

”Rapporten var bra och man fortsatte med sitt mål om en marginal på 10 procent men där är inte aktieanalytikerna idag. Företaget skulle kunna fortsätta att överraska och då skulle aktien fortsatt må bra.”

Patrik Larsson lyfter även Electrolux som haft några kämpiga år på börsen.

”En aktie som under en längre period har varit ute i kylan är Electrolux som nu verkar ha fått luft under vingarna. Företaget har haft problem och befinner sig i en kraftigt konkurrensutsatt marknad men fokus kommer nu ligga på stora kostnadsbesparingar.”

Swedbank har rekommendationen köp på både H&M och Electrolux.

LÄS MER: Swedbank tar in ny favorit i Fokusportföljen

LÄS MER: Portföljchefen: Vi minskar börsexponeringen - ser risker

Dela med dig