Aktiespararna

OMX30 slog nytt all-time high - experterna: Så kommer börsen gå 2024

Av Eric Emanuelsson
1 mars 20244 min lästid
OMX30 slog nytt rekord under fredagsmorgonen - så kommer börsen gå nu, enligt experterna.
Det breda indexet OMX30 slog nytt all-time high under fredagsmorgonen, men har efter det fallit tillbaka något. Det är bra fart i Stockholmsbörsen nu och vi ska upp ännu mer, enligt experterna.

Storbolagsindexet OMX30 öppnade fredagen med att klättra till 2 469, vilket innebär att det tidigare all-time high-rekordet från 2022 är slaget.

Vid klockan 10.30 hade indexet dock fallit tillbaka något och ligger nu på 2 467.

OMX30 är nu - efter en trög start i januari - upp nästan 3% sedan årsskiftet och OMXSPI har en liknande utveckling.

LÄS MER: De vanligaste indexen på Stockholmsbörsen

Experterna: Vi ska upp mer

Det andas minst sagt optimism på Stockholmsbörsen och när vi frågade experter i förra veckan om hur börsen kommer att gå under resten av 2024 så tror många att vi ska fortsätta uppåt.

”Konjunkturen blir bättre och räntorna kommer ned. Värderingen är inte alltför avskräckande heller. P/E-talet för OMXS30 ligger runt 15. Och P/E 15,5 är genomsnittet för de senaste tio åren", sa till exempel Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjäll och la till:

”Om vi antar att analytikerna har rätt i sina vinstantaganden, samtidigt som multiplarna ligger på snittnivåer, finns det en 6 till 7 procents uppsida kvar fram till årsskiftet – plus utdelningar. Det är anledningen till att vi fortfarande är överviktade i aktier.”

Bankerna överviktar aktier

Även Danske Bank och Nordea tror på positiva börser och under den här veckan meddelade båda bankerna att de överviktar aktier.

"Rädslan för en recession tycks för tillfället vara bortblåst och marknaden har siktet inställt på en mjuklandning. Det är även vad vi väntar oss tack vare en kombination av sjunkande inflation, fortsatt positiv global tillväxt och stigande bolagsvinster. Det väntas ge mer stöd åt börserna under året och vi höjer därför aktier till en övervikt", skrev Danske Bank.

Nordea konstaterar i sin tur att den senaste rapportperioden har givit stöd åt börsen tillsammans med positiv ekonomisk data. Samtidigt har marknaden nu börjat prisa in mer rimliga förväntningar kring kommande räntesänkningar, efter att ha varit lite väl positiv under inledningen av 2024.

"Fortsatt goda förutsättningar där ekonomisk tillväxt och vinsttillväxt blir mer stabil och mer jämnt fördelad över regioner och sektorer", skrev banken i sin senaste marknadssyn och la till att fundamenta pekar till fördel för aktier.

Banken väljer också att övervikta verkstadsbolag.

Räntesänkningarna lär lyfta börsen ännu mer

Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, sa till oss i förra veckan att räntesänkningarna lär lyfta börsen ännu mer:

”Det som talar för att börsen fortsätter upp är framtida räntesänkningar kombinerat med att vi sannolikt befinner oss inte alltför långt från en vändpunkt i konjunkturen – framför allt i Europa. Jag skulle gissa – mellan tummen och pekfingret – att det finns en potential om cirka 5 % fram till årsskiftet", berättade han.

Även investmentbanken Carnegie ser en bra miljö för aktier framåt och är överviktade.

Bankens makro- och omvärldsstrateg Helena Haraldsson sa i en börskommentar tidigare i veckan att den nuvarande investeringsmiljön, med avtagande inflation, räntesänkningar i korten och trolig mjuklandning för konjunkturen, är fortsatt gynnsam.

”Det är en bra miljö för aktier med en trolig mjuklandning och räntesänkningar i sikte. Börsen har också klarat av årets stigande långräntor väldigt bra”, sa hon då.

LÄS MER: Därför stiger börsen när räntan faller

LÄS MER: Aktiestrateger tror på fortsatt stigande börser - dessa kan stiga tvåsiffrigt

MarknadsnyheterMarknadsanalyser

Dela med dig