Aktiespararna

Portföljen som utklassar börsen

6 november 20192 min lästid
Har du blickat i den norra riktningen när du köpt dina aktier? Då är det bara att lyfta på hatten. Aktiespararens portfölj med bolag från Norrland har besegrat index med besked.

Det finns flera stora och viktiga börsbolag med fotfäste över hela världen som är hemmahörande i norra Sverige.

Om du har köpt norrländska aktier är chansen mycket stor att du har blivit belönad.

Aktiespararens likaviktade Norrlandsportfölj med tio aktier har klättrat 176 procent sett över de senaste fem åren. Det går att jämföra med Stockholmsbörsens SIXRX- och OMXS30-index som stigit 71 respektive 30 procent under samma period.

LÄS OCKSÅ: Smålandsportföljen som utklassar index

Stora vinnare från Sundsvall

Faktum är att samtliga aktier utom en har slagit både SIXRX- och OMXS30-index i snygg stil.

Skogsbolaget SCA, som förändrats i grunden sedan den större hygiendelen Essity blev ett eget bolag för knappt två och ett halvt år sedan, från Sundsvall toppar listan med en uppgång på 405 procent. Fastighetsbolaget från samma stad, NP3, tar en silvermedalj genom sitt lyft på 261 procent.

MISSA INTE: Vinnarna i Sydsverige – här är Aktiespararens Skåneportfölj

Allt från skidor till datorer

Småspararfavoriten Skistar, med en stor del av sin verksamhet i Åre i Jämtland, och fiberbolaget Hexatronic, Hudiksvall, är också upp över 200 procent.

Boliden, från orten med samma namn strax utanför Skellefteå, Diös från Östersund, Fenix Outdoor med Örnsköldsviksanor, Umeåbolaget Vitec och verkstadsjätten Sandvik från Sandviken har också levererat imponerande avkastning senaste fem åren.

SE ÄVEN: Fyra aktier som rusat över 200 procent – ta rygg på framgångsportföljen

Den enda aktien som inte har kommit upp i samma nivå är Alimaks. Hissbolaget som grundades i Skellefteå har bjudit på en uppgång på 47 procent.

Här är Aktiespararens Norrlandsportfölj

Fotnot: Siffrorna hämtades den 5 november 2019 och sträcker sig fem år tillbaka i tiden. Aktiespararens definition av Norrland innebär att landskapet, i vår genomgång, utgår från Gävle och uppåt.

Norrlandsportföljen ställd mot index.

Källa: Refinitive Data Systems.


Fondportföljer

Dela med dig