Aktiespararna

Rådsmedlem: Då är det läge för ECB att börja sänka

Av Finwire/Redaktionen
14 mars 20242 min lästid
ECB-rådsmedlem ser första sänkningen i juni .
Flera rådsmedlemmar från ECB har uttalat sig om framtiden och centralbankens beslut gällande räntan.

ECB-rådsmedlemmen Yannis Stournaras anser att centralbanken behöver sänka räntan två gånger innan sommaruppehållet i augusti och ytterligare två gånger innan slutet på 2024. Det skriver Bloomberg News.

"Vi måste börja sänka räntorna snart så att vår penningpolitik inte blir alltför restriktiv. Det är lämpligt att göra två räntesänkningar före sommaruppehållet och fyra under året verkar rimligt. Så långt är jag överens med marknadens förväntningar", säger han.

Under förra veckans räntemöte lämnade ECB räntorna oförändrade för fjärde mötet i rad och ledamöterna pratar om juni som ett lämpligt tillfälle för att börja sänka räntorna.

"Vi kommer bara att ha lite ny information före aprilmötet, särskilt om lönerna i början av 2024 - men vi kommer att få mycket mer data före junimötet", sade Stournaras.

Lutar mot sänkning i juni

ECB-rådsmedlemmen Klaas Knot lutar mot att centralbanken bör börja sänka räntorna i juni men säger också att det är för tidigt att förklara kampen mot inflationen som vunnen.

"Jag har personligen skrivit ned juni (som tillfälle) för att börja sänka räntorna. Var vi tar vägen därifrån är databeroende", säger han.

Han uppger att en sänkning kan komma vid vilket möte som helst, bara inte ett där kvartalsvisa prognoser presenteras. Han säger också att Europas kamp mot inflationen inte är över ännu.

LÄS MER: Experterna om inflationen: Allt som glittrar är inte guld

LÄS MER: Inflationen i februari lägre än väntat - "vägen öppen för majsänkning"

Dela med dig