Aktiespararna

Riksbanken låter räntan ligga

Av Elin Hanspers
27 juni 20242 min lästid
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Riksbanken låter som väntat styrräntan ligga kvar på 3,75%.

Beskedet var väntat. Istället har marknaden fokus på räntebanan och inflationsprognosen. Räntebanan sänks nu också något.

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att inflationen har fortsatt att sjunka och är nära målet på 2%. Förutsättningarna för en inflation i linje med målet även på lite längre sikt är goda. Samtidigt signalerar de långsiktiga inflationsförväntningarna ett starkt förtroende för målet och löneökningarna är måttliga.

"Utvecklingen av inflationen har varit gynnsam sedan slutet av förra året. Inflationen exklusive energipriser har sjunkit till 3 procent och utfallen sedan i höstas har varit lägre än Riksbankens prognoser. Det senaste utfallet för inflationen exklusive energipriser var dock något högre än väntat, vilket illustrerar att det kan komma bakslag när inflationen anpassas till målet. Detta understryker behovet av att styrräntesänkningar sker gradvis", skriver Riksbanken.

Prognosen för styrräntan har justerats ner något, mot bakgrund av av att inflationen i grunden utvecklas gynnsamt, att konjunkturen bedöms vara något svagare och att kronans växelkurs är något starkare, skriver Riksbanken vidare.

"Inflationen är nära målet och konjunkturen är svag. Direktionen anser att penningpolitiken bör anpassas gradvis och har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 3,75 procent. Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret", skriver Riksbanken.

SEB:s seniora ekonom är inte sen att kommentera räntebeskedet på X.

"Räntan kvar på 3.75%. Dörr vidöppen för tre (!) nya sänkningar i år. Nästa inflationssiffra 12 jul avgör om sänkning blir 20 aug. Lite besvärande för RB att regeringen tvärsäker på att inflationskamp är vunnen. Budget för 2025 ny bricka i spelet", twittrar han.

LÄS MER: Räntesänkning kan dröja till september

LÄS MER: Detta är styrräntan och så fungerar den

Dela med dig