Aktiespararna

SBAB: Bolåneräntan nere under 4 procent i slutet av 2024

Av Elin Hanspers
18 januari 20242 min lästid
Inflationen fortsatte ned i december och det mesta pekar på ett fortsatt lågt inflationstryck och att Riksbanken borde känna sig trygga i att börja sänka räntan senast i maj. Det skriver SBAB i sin rapport Boräntenytt.

SBAB:s prognos är att Riksbanken sänker räntan fem gånger under 2024, vilket skulle få den rörliga bolåneräntan att sjunka med cirka 1 procentenhet till slutet av året.

De nya geopolitiska risker som blossat upp ses som det största hotet mot räntesänkningarna då se kan leda till nya inflationsuppgångar om de materialiseras.

”Det vore ett misstag om Riksbanken i nuvarande läge lägger för mycket vikt vid att inflationen rensat för varierande energipriser inte sjunkit lika snabbt som det orensade måttet. På samma sätt som inflationen mätt på detta alternativa sätt inte steg lika snabbt när inflationstrycket steg under 2022 bör man förvänta sig att den inte heller sjunker tillbaka lika snabbt när inflationstrycket nu avtar”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB

Riksbanken väntas sänka räntan med 0,25 procentenheter vid varje penningpolitiskt möte med start från i maj- Det innebär att styrräntan väntas ligga på 2,75% i slutet på året.

”Vår bedömning är att Riksbanken sänker styrräntan fem gånger i år och att räntan därefter kommer att fortsatta att sänkas ner mot 2% nästa år”, säger Robert Boije.

Bolåneräntan under 4% i slutet av året

Givet prognosen om fem räntesänkningar i år väntas den rörliga snitträntan på bolånemarknaden som helhet falla under 4% innan årsskiftet.

”Vår bedömning är att den rörliga bolåneräntan kommer att sjunka med omkring 1 procentenhet under året och att den på lite sikt kommer att ligga på en nivå strax under 3,5%”, säger Robert Boije.

LÄS MER: Experterna: Glöm sänkning i mars - då kommer den

LÄS MER: Vice riksbankschefen: Måste vara beredda på bakslag gällande inflationen



Dela med dig