Aktiespararna

SEB: Dagens siffror mycket viktiga

Av Finwire/Redaktionen
12 mars 20241 min lästid
SEB kommenterar eftermiddagens statistik över USA-KPI.
I eftermiddag klockan 13.30 kommer den viktiga amerikanska inflationssiffran för februari som kommer vara ytterligare en pusselbit inför Federal Reserves penningpolitiska besked framöver.

"Vi tror att amerikansk kärninflation sjönk i februari efter att ha varit överraskande hög månaden innan. Dagens utfall blir mycket viktigt: vår bild är att uppgången i inflationen var tillfällig och att kärninflationen återupptar sin nedåtgående trend, men den starka inledningen på 2024 ökar osäkerheten kring den underliggande trenden", skriver SEB i ett morgonbrev.

Enligt Bloomberg väntas KPI landa på 3,1 procent i februari, vilket är samma nivå som sågs i januari. Den underliggande inflationen väntas falla till 3,7 procent från 3,9 procent.

Fed sänker i maj

SEB:s bedömning är att Federal Reserve sänker styrräntan i maj.

"För att vår prognos om en första sänkning från Fed i maj ska bli verklighet behöver vi se mer betryggande signaler om att pristrycket fortsätter svalna av. Marknaden prissätter just nu drygt 25 procent sannolikhet för en majsänkning men den lär öka om vi får se en låg inflationssiffra idag", skriver SEB.

LÄS MER: Storbankerna: Så mycket sjunker inflationen

LÄS MER: Danske: Ingen bubbla på marknaden

Dela med dig