Aktiespararna

SEB: Försenad svensk återhämtning i korten

Av Elin Hanspers
12 november 20244 min lästid
SEB:s Jens Magnusson.
I sin senaste konjunkturprognos skriver SEB att kronåterhämtningen mot framför allt dollarn inte kommer vara lika stark som tidigare prognosticerat. Samtidigt har återhämtningen i Sverige försenats när hushållen fortsatt att tveka, men den tar fart under 2025 och 2026.

I sin senaste Nordic Outlook skriver banken att den globala tillväxtbilden står sig i stort, med en tillväxt på drygt 3% under 2024-2026.

”Världen växer dock långsammare än innan pandemin och bilden är splittrad; USA visar fortsatt styrka, Kina bromsar in och euroområdet kämpar med både strukturella och konjunkturella problem. Kampen mot inflationen är i stort sett vunnen och centralbankerna sänker räntor på bred front”, skriver de.

Samtidigt pekar de på att tillväxt- och inflationseffekter från Trumps handelspolitik är svårbedömda.

”Den stora risken för den globala tillväxtprognosen är att höjda tullar följs av utökade motåtgärder samtidigt som osäkerheten ökar. Högre inflation, ihop med allmänt förhöjd osäkerhet, kan få centralbanker att behöva strama åt politiken, hushåll att spara mer och företag att tveka kring investeringar i en negativ tillväxtspiral”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Försenad återhämtning

Vad gäller Sverige ses återhämtningen ha försenats men den väntas ta fart under 2025 och 2026. Under 2024 väntas svensk BNP växa med 0,5%, under 2025 2,2% och under 2026 3,1%. Den tidigare prognosen var 0,6, 2,6 respektive 2,9%.

”Industrins förtroende försvagades under sommaren, men de svenska företagen är ändå klart mer optimistiska än företagen i Tyskland och euroområdet, vilket tyder på fortsatt motståndskraft mot europeisk svaghet”, säger SEB:s prognoschef Daniel Bergvall.

Konsumenternas förtroende har vidare ökat markant och lägre bolåneräntor, stigande reallöner och en mer expansiv finanspolitik väntas ge stöd åt hushållens inkomster de närmaste 12 månaderna. Det är också en ökad konsumtion som väntas ligga till grund för den förutspådda återhämtningen 2025 och 2026.

Kärninflation under målet och ränta på 2%

Inflationstakten väntas hålla sig kring 1,5% fram till nästa höst samtidigt som kärninflationen, KPIF exklusive energi, väntas plana ut kring nuvarande nivåer, runt 2%, på kort sikt, men sedan falla något under målet under 2025 och 2026.

Riksbanken väntas sänka med 25 punkter vid vart och ett av de kommande tre mötena och att styrräntan bottna på 2% från och med mars nästa år.

Kronans återhämtning skjuts på framtiden

Vad gäller den svenska kronan menar banken att den kronförstärkning som legat i korten under 2025 i mångt och mycket varit beroende av en svagare USD och en starkare euro.

”En starkare dollar, svagare euro och ännu svagare krona är en naturlig konsekvens av Trumps seger i valet, bland annat på grund av troliga konsekvenser av tullar och möjligt handelskrig. Att tillväxt och räntor i USA och euroområdet inte konvergerar på det sätt vi tidigare räknat med, bidrar också”, skriver de.

De menar dock att lokala faktorer fortfarande ger visst stöd och kronan väntas så småningom stärkas igen under 2025 men återhämtningen mot framför allt dollarn kommer inte vara lika stark som tidigare prognosticerat.

”Kronan är alltjämt undervärderad och den tillväxtuppväxling som vi förväntar oss för Sverige är främst driven av bättre förutsättningar för svenska hushåll”, skriver banken.

LÄS MER: Swedbank: Återhämtningen för Sverige dröjer

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Makroanalyser

Dela med dig