Aktiespararna

Tre saker för investerare att hålla koll på i sommar enligt strategen

Av Jessika Bouveng
25 juni 20242 min lästid
Vad ska man som investerare hålla koll på i sommar? Maria Landeborn, senior strateg hos Danske Bank, ger tre tips.

"Sell in May and go away" är ett vanligt talessätt på börsen. Uttrycket syftar till att sommarsäsongen oftast innebär en lugnare period på börsen och att det då kan var smart att sälja av innehav innan marknaden går ned för mycket.

Maria Landeborn är en av dem som avråder från denna strategi och menar istället att man som investerare bör sitta stilla i båten för att inte över tid förlora avkastning.

Tre råd för sommaren

I en börskommentar på Danske Banks hemsida delar Maria Landeborn även med sig tre saker som man som investerare bör fokusera på under sommaren för att hänga med på vad som händer på marknaden.

Den första är sommarens räntebesked. På torsdagen kommer bland annat räntebesked från svenska Riksbanken och den 31 juli kommer nästa räntebesked från Federal Reserve. Det absolut viktigaste menar Maria Landeborn vara vad Fed-ordförande Jerome Powell har att säga under presskonferensen efter beskedet.

En annan sak man bör hålla ett öga på är amerikansk makrostatistik och då är det framförallt inflationssiffror och den amerikanska jobbrapporten som är viktiga.

"Sist men inte minst är det dags för en ny rapportsäsong. För svensk del så börjar den i mitten av juli. Har man några minuter över så ta en titt på hur det går för svensk industri och vad jättar som Atlas Copco, SKF och Volvo säger om efterfrågan. Det är både viktigt för bolagen och det säger något om hur det står till med den globala ekonomin”, säger den seniora strategen slutligen.

LÄS MER: Analytikernas fem favoritaktier för sommaren

LÄS MER: Aktiechefen om kommande halvåret: "Titta på de bolag som släpat efter"

Media och analyshusAtlas CopcoSKFVolvo

Dela med dig