Aktiespararna

Tre aktier för portföljen enligt kapitalförvaltaren

Av Jessika Bouveng
20 juni 20242 min lästid
Sepideh Larsson, kapitalförvaltare hos Swedbank.
Makrodata är det som fortsätter att styra börsen, konstaterar Sepideh Larsson, kapitalförvaltare hos Swedbank. Hon lyfter även tre aktier hon finner extra intressanta just nu.

Sepideh Larsson konstaterar att sommarbörsen kom lite tidigare i år och aktiemarknaden har redan börjat se en lägre aktiviteter. Det som är fortsatt viktigt på agendan är makrodata där bland annat siffror från olika centralbanker spelar stor roll där Federal Reserve är den mest tongivande spelaren.

Beskedet från Fed den 12 juni gjorde så att markanden jublade - men det var inte bara goda nyheter.

”Fed kom samma dag ut med ett oförändrat räntebesked som var helt i linje med marknadens förväntansbild. Fed stramade dock åt sin räntebana till att enbart visa en sänkning i höst”, säger hon till Aktiellt.

Två sänkningar från Fed

Swedbanks prognos är två sänkningar från Fed i år medan marknaden prisar in en full sänkning i november och 75% sannolikhet för ytterligare en sänkning i december.

Wallenstam, JM och Balder intressanta aktier

De aktier som kapitalförvaltaren för tillfället tittar närmare på är de bolag som gynnas av lägre räntor.

”I den kategorin hamnar bland annat småbolag, fastighetsbolag och byggbolag. Den sistnämnda är man dock fortsatt mer försiktig med då tidsleden från ax till limpa inom bygg är långa.”

Sepideh Larsson säger vidare att den svaga kronan och det faktum att byggandet har avtagit i Sverige har gjort att utlandsarbetare inom sektorn har sökt sig till andra länder.

”Här kan man titta extra noga på bolag med egna byggnadsarbetare som till exempel Wallenstam och JM”, säger hon.

Bland fastighetsbolagen är Balder fortsatt en favorit som har fokus på bostäder i portföljen och där hon anser att värderingen fortsatt ser attraktiv ut på nuvarande nivåer.

LÄS MER: Analytikernas fem favoritaktier för sommaren

LÄS MER: Strategen: Banker en vinnarbransch - här är favoriten

Dela med dig